Zondagmorgen 22 Mei 9 uur gaf VOP MB1 acte de présence op het Nederlands kampioenschap MB junioren in Hilversum bij ’t Gooi.

Na een succesvolle tour op het district kampioenschap mochten de meiden via een wildcard toetreden aan het Nederlands kampioenschap. Op het district waren er al goede tegenstanders aanwezig, op het NK waren ze nog iets sterker vertegenwoordigt, dus plezier maken en lekker ballen.

Wedstrijd 1 in de poulefase was sv Grol MB1D de tegenstander. (De D staat voor dispensatie wat betekende dat er eerste jaars A meiden meer zouden doen (tegenover 9 2de jaars C meiden). Op 2 kansen na van onze tegenstander had VOP ondanks het leeftijdsverschil niet veel moeite om Grol te verdedigen, er waren zelfs grote kansen vanuit ons om de 1-0 binnen te tikken. De afwerking bij de dames, daar ging het vaak mis, kans op kans op de keepster of tegen de zijkant van het net. Eindstand na 2 keer 11 minuten voetballen 0-0, en het eerste punt ooit op het NK is binnen.

Wedstrijd 2 tegen SVS MB1, makkie natuurlijk een team dat al 2 jaar achter elkaar hoofdklasse speelt, en dit jaar zelfs onbedreigd het kampioenschap heeft gehaald. Tactisch het team anders neergezet, spelen vanuit achteruit, en hopen dat de hoge bal voor de voeten van onze snelle aanvallers kon komen. Helaas werkte SVS niet mee en waren ze 22 minuten de dominerende partij, in de eerste helft was de 4de kans voor SVS dat de 1-0 inluidde. 2de helft: proberen dit vast te houden en toch hopen op een countertje voor ons. Op een penalty na voor SVS, die goed gestopt werd door onze keepster, was de 2de helft snel klaar. 2de wedstrijd een 1-0 nederlaag, wat zeker geen schande is tegen zo’n team.

In de laatste wedstrijd moest het dan gebeuren, tegenstander Bergeijk MB1 uit het zuiden. In alle competities maar 5 gelijke spelen, de rest werd omgezet in een overwinning, (piece of a koekje dus). Vanaf de aftrap waren de dames aardig gemotiveerd om alles te geven, het kwaliteitsverschil was niet te zien. Spijtig was dan ook zeker toen de 1-0 knullig viel door miscommunicatie bij een corner. Vanuit buitenspelpositie werd via een snelle counter de 2-0 op het scorebord gebracht. 2 minuten voor tijd werd de uitslag helemaal geflatteerd, een penalty tegen voor een geweldige verdedigende actie. De beste wedstrijd spelen van het NK en 3-0 verliezen, spijtig helaas knop om en op naar de halve finales.

In de halve finale kwamen we een oude bekende tegen: Stolwijk MB1. Deze tegenstander kwamen we in de poulefase van het DK ook al tegen, toen een 1-0 overwinning voor ons, dus de finale was in zicht. Na een gelijkwaardige (hoofdklasser vs 2de klasser) 1ste helft, zou de 2de helft ook gelijkwaardig blijken. Stolwijk was 1 keer scherper voor het doel dan VOP dat zorgde voor een 1-0 overwinning van Stolwijk. Weer een wedstrijd dat punten opgeleverd had kunnen hebben.

Na het verlies in de halve finale was alleen de troostfinale nog mogelijk. Voor plek 3 & 4 zouden VOP en AZSV MB1D gaan strijden, wederom een Dtje achter de teamnaam, dus nogmaals een aantal speelsters van 17 á 18 jaar (geb. 1998), deze wedstrijd was de pijp leeg bij veel dames, daardoor veel verdedigen en hopen op penalty’s voor de 3de plek. Eerste helft ging het nog goed, 2de helft viel het allemaal in het water. Met 3 blessures en om en de nabij nog 8 fitte speelsters moesten we onze meerdere erkennen in ook deze tegenstander.

Bij de prijsuitreiking werden we toch naar voren geroepen om een prijs in ontvangst te nemen (staat al mooi op de schoorsteenmantel van degene die ervoor gezorgd heeft dat VOP naar het NK mocht), de schaal waar heel mooi de tekst NK 4de plaats cat. 3 op staat. Vorig jaar een 7de plaats op het DK en nu een 4de plaats op het NK. Ik zeg netjes gedaan hoor dames. Met een mix van C en B speelsters is dit toch een prestatie om trots op te zijn, dan al niet het feit dat je kan zeggen dat je met je voetbalteam op het Nederlands kampioenschap hebt gestaan. Over een aantal maanden staat het DK weer op het programma, met een goed resultaat daar misschien weer het NK spelen. Met een beter en sterker MB dan ooit tevoren.