AMERSFOORT De carrière van Terence Vliet (27) als elftalleider van VOP heeft niet lang geduurd. Slechts twee maanden was hij in die functie voor de zaterdagclub actief toen hij half september besloot om weer te gaan voetballen en zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vliegdorp (4-2) zijn eerste competitiedoelpunt maakte. Balt Gmelig

“Daar ben ik wel blij mee”, zei de spits na de derde competitiewinst van VOP dit seizoen. “Ik hoop dat ik nu los ben. Ik wil er dit seizoen nog wel een stuk of vijftien maken. Dat is me wel eens gelukt. Maar het belangrijkste is dat wij ons in de derde klasse handhaven.” Met het eerste doelpunt tegen de Soesterbergers gaf Vliet zijn ploeg in ieder geval het goede voorbeeld. Hij boekte al na zes minuten zijn eerste succes voor VOP, sinds zijn rentree in de hoofdmacht van de derdeklasser op 26 september in de streekderby tegen Hoevelaken (0-0). Na een hoekschop stond de aanvaller op de goede plek om het laatste zetje te geven. “Hij zat er lekker in”, zei de schutter. Na dat vroege doelpunt dacht Vliet al aan een grote uitslag. “Het wordt voor ons een mooie wedstrijd om het doelsaldo flink op te vijzelen. Dat kan aan het einde van de competitie belangrijk zijn.”

Verder dan drie doelpunten kwam de formatie van trainer Roger Lantinga niet. Na treffers van nieuwkomer Arjan Holster in de 39e minuut (2-0) en Guido van de Kamp in de 51e minuut (3-0) en twee tegentreffers van de nog puntloze hekkensluiter (3-2) sloop er wat onzekerheid in de thuisploeg. “Na die 3-2 gingen we slordiger spelen”, verklaarde Vliet de onverwachte terugval van VOP. “De spanning sloop in de ploeg. Bovendien bleef die 4-2 te lang uit.” Voor het vierde en beslissende doelpunt zorgde uiteindelijk Auke van de Heijden. Met een uitstekend genomen vrije trap zorgde de invaller voor een treffer waarover later nog lang werd gesproken. Meteen daarna floot de jonge scheidsrechter Appel voor de laatste keer in de leuke streekderby. “Dit was een belangrijke overwinning voor ons, vooral mentaal”, constateerde Vliet. “Deze winst stuurt de jongens weer de goede richting op.”

Over zijn enige treffer tegen Vliegdorp was Vliet ontevreden. “Ik had er twee meer moeten maken. Over mijn spel in het eerste half uur was ik wel tevreden. Ik miste wel wat kansen”. Na de degradatie uit de tweede klasse zit het VOP dit seizoen niet mee. De selectie kampt met veel blessures. Ook tegen Vliegdorp miste Lantinga een handvol spelers. “Dat heeft invloed op ons spel”, aldus Vliet. “Als wij elke wedstrijd op volle oorlogssterkte waren geweest, hadden wij nu zeker drie a vier punten meer gehad. Maar je moet roeien met de riemen die je hebt. Vergeleken met voorgaande seizoenen zijn wij vooral scorend vermogen kwijtgeraakt, door het vertrek van spelers als Marvin Snijders, Richard Pietersen en Emile Brouwer.” Daarom kwam de snelle terugkeer van Vliet de technische staf van VOP niet slecht uit. Hij heeft bewezen een doelpunt te kunnen maken en zal voorlopig ook geen elftalleider meer worden. “Dat is niets voor mij en ben ik ook nog veel te jong voor.”