SOEST De laatste periode in het voetbalseizoen is altijd voor veel ploegen een mooie gelegenheid om nog een prijs te kunnen pakken. Zo ook voor VOP en SEC, de twee derdeklassers die zaterdag in Soest tegenover elkaar stonden en deze competitie nog niet in de prijzen waren gevallen. BALT GMELIG

Na de uitslag (2-1) van het inhaalduel werd duidelijk dat de winnaar (SEC) de meeste kans op het derde periodekampioenschap heeft en VOP voorlopig moet afhaken. Die conclusie trok VOP trainer Roger Lantinga na de verloren pot. “Je mocht hier niet verliezen. De derde periode is voor ons nu verder weg. Dat is een zware tegenvaller. Het wordt nu een lastig verhaal.”

Veel kwaliteitsverschil tussen beide teams was er zaterdag op het slecht bespeelbare grasveld aan de Bosstraat niet te bespeuren. In de eerste helft had VOP onvoldoende antwoord op het fanatieke spel van de thuisploeg, vooral gebaseerd op inzet. “We hadden moeite met hun felheid”, beaamde Lantinga. “Daardoor kwamen wij niet in ons spel.” Veel kansen kregen beide partijen niet waardoor de amusementswaarde van de streekderby over de gehele 90 minuten geen voldoende verdiende.

In de eerste helft was Arjan Holster, vorig seizoen nog speler van SEC, nog het dichtst bij een doelpunt. De inmiddels 34-jarige Amersfoorter zag zijn pegel vlak voor rust via de handen van SEC doelman Damion Breukers die door zijn lengte in de lucht niet was te kloppen, op de lat belanden. Pech voor de bezoekers die inmiddels al tegen een 1-0 achterstand aankeken. In de 32e minuut moest VOP doelman Dennis Spoel zich gewonnen geven na een uithaal van Daniel Groen, met twaalf doelpunten dit seizoen de meest productieve speler van SEC.

In de tweede helft kregen de toeschouwers een ander VOP te zien. De ploeg besefte dat er wat moest gebeuren om de achterstand te kunnen wegwerken. De eerste kans was nog voor de thuisploeg maar daarna kreeg VOP meer vat op de tegenstander. “In de tweede helft speelden wij met meer bravoure en waren wij scherper in de duels,” zo had Lantinga geconstateerd. De gelijkmaker in de 58e minuut was niet onverdiend. Wie anders dan Michael Kreffer (32) die zich dit seizoen met inmiddels twaalf doelpunten als een echte schutter in het elftal van VOP heeft ontpopt, zorgde voor een van de schaarse hoogtepunten op het terrein van de club die een jaar of zeven geleden nog ten dode was opgeschreven. Met een halve omhaal verraste de oud speler van Hoogland doelman Breukers (1-1).

Met de gelijkmaker hadden de Amersfoorters gelijk hun kruit verschoten. Het tweede doelpunt van de ploeg uit Amersfoort Noord bleef uit omdat vooral Holster geen geluk met zijn knappe schoten had. “Ze waren allemaal mis”, was de nuchtere conclusie van de middenvelder. “Ik heb het wel een stuk of vijf keer geprobeerd. Je moet er echter geluk bij hebben.”

Dat had SEC in de slotfase wel. Terwijl iedereen zich al met een gelijkspel had verzoend, viel in de slotseconden van de extra tijd nog de winnende treffer. Invaller Berry van Voorst zorgde onverwacht voor een flinke domper in de gelederen van VOP (2-1).