AMERSFOORT De vooruitzichten op een succesvol seizoen lijken voor CJVV beter dan voor VOP. Die conclusie kan wel getrokken worden na de eerste confrontatie tussen de lokale clubs in de nieuwe competitie en de stand op de ranglijst van de derde klasse D na drie speelronden. Balt Gmelig

Met zeven punten uit drie duels heeft het nog ongeslagen CJVV zich op een met SEC en Hoevelaken gedeelde tweede plaats genesteld, achter koploper Jonathan. VOP staat met drie punten uit evenzoveel wedstrijden op de tiende plaats. “Een periodetitel is dit seizoen voor ons reëel”, zei CJVV aanvaller Florian Wijsbeek (24) na de 3-1 winst op zijn oude ploeg. “Maar een top drie klassering moet ook mogelijk zijn.” De nieuweling in de selectie van trainer Sijtze Wobbes had de club waar hij de afgelopen twee seizoenen actief was, veel meer pijn kunnen doen dan die ene treffer, een minuut of zeven na rust (2-0). “Ik had er nog wel eentje moeten maken”. Een stuk of drie kansen liet de twintiger in de eerste helft onbenut. Ploeggenoot Pim Kers had minder kansen nodig om tot scoren te komen. De van Hoogland overgekomen spits verraste VOP doelman Dennis Spoel in de 37e minuut met een schuiver in de hoek: 1-0.

Een verdiende voorsprong voor de thuisclub die in de eerste 45 minuten van de leuke stadsderby weinig van de bezoekers te vrezen had. Pas na een minuut of 25 kon de eerste serieuze aanval van VOP worden genoteerd. “We hadden wel wat meer moeten brengen”, vond trainer Roger Lantinga (50). “De nederlaag was niet nodig geweest. Aan alle drie doelpunten gingen persoonlijke fouten vooraf. Je kan gewoon niet verslappen, op wat voor niveau dan ook. En wij zeker niet.”

De ploeg van de opvolger van Wim de Haas kwam in de tweede helft beter tevoorschijn. Met routinier Mark van Houten (34) in de ploeg werd VOP duidelijk gevaarlijker en moest de verdediging van CJVV alle zeilen bijzetten om de gasten van het scoren af te houden. Eén keer lukte dat niet maar toen had de thuisploeg de voorsprong al met twee doelpunten uitgebreid (3-0) en was die marge voldoende voor de tweede driepunter van CJVV in het nog prille seizoen. Het doelpunt van de prima ingevallen Van Houten in de 74e minuut, na onnodig balverlies van de robuuste CJVV verdediger Tim van de Heuvel (28), was voor Lantinga geen aanleiding om de aanvaller in de eerstvolgende wedstrijd (de streekderby thuis tegen Hoevelaken) een plek in de basiself te beloven. “Dat zeg ik nog niet. Mark is drie keer ingevallen en niet blij met zijn huidige rol in de ploeg. Hij was vandaag getergd. Als hij het goed blijft doen, dan is het wel duidelijk”. Meer wilde Lantinga niet kwijt over de huidige positie van Van Houten. Maar dat de aanvaller dichtbij een basisplek zit na zijn goede invalbeurt, mag duidelijk zijn.