AMERSFOORT • Roger Lantinga, de nieuwe trainer van het zaterdag gedegradeerde VOP, kan volgend seizoen op een grotere inzet van verdediger Sander Christiaanse (29) rekenen. De zaterdagclub komt dan wel in de derde klasse uit, het gevolg van de slechte resultaten in de afgelopen competitie. DOOR BALT GMELIG

Voor de oud speler van KVVA en APWC was het nu afgelopen seizoen een soort overbruggingsjaar. Hij koos vorig jaar doelbewust voor een andere invulling van het seizoen. “Ik wilde meer van het leven genieten”, evalueerde Christiaanse zaterdag na de nederlaag (1-4) tegen Woudenberg zijn weinige optredens in de afgelopen competitie. “Meer op vakantie en minder trainen was mijn plan. Dan weet je dat je niet veel meer in een eerste elftal zal spelen.” De geboren en getogen Amersfoorter was het afgelopen seizoen inderdaad niet veel voor de hoofdmacht van VOP actief. Tien competitiewedstrijden zagen de toeschouwers de ervaren verdediger in actie. “Ik heb zes keer in de basiself gestaan en vier keer was ik invaller.”

WOUDENBERG

Het zesde optreden van Christiaanse in de basisopstelling was zaterdag tegen streekgenoot Woudenberg, een ploeg die nog in de race was voor een plek in de nacompetitie. Alleen winst telde voor de bezoekers en dat gold ook voor degradatiekandidaat VOP. “Als je tegen de nummer vier op de ranglijst moet spelen, weet je dat je een zware wedstrijd tegemoet kan zien”, zei Christiaanse. Na de te verwachten nederlaag, met de rechtstreekse degradatie voor de thuisclub tot gevolg, vielen het aantal tranen in de gelederen van VOP mee.

“De teleurstelling was niet groot meer”, gaf Christiaanse de gevoelens van de Amersfoorters weer. “We wisten allemaal al weken dat het doek kon vallen. Misschien is degradatie wel beter voor ons. We kwamen gewoon voor de tweede klasse tekort. ”

MARVIN SNIJDERS

Diverse oorzaken voor het onheil kon Christiaanse wel aangeven. “We misten een speler als Marvin Snijders. Vorig seizoen toen we kampioen werden, maakte hij veel doelpunten en vormde met Emile Brouwer een goed koppel.” Door een schorsing was Brouwer het afgelopen seizoen zeven wedstrijden niet van de partij, juist in een fase (na de winterstop) dat de Vathorst bewoners de punten hard nodig hadden. “Ik denk dat dat ook een rol heeft gespeeld”, zei Christiaanse. “Als je ook veel wedstrijden verliest, kom je in een neerwaartse spiraal terecht en dat moet je van goeden huize komen om daar uit te komen.”

In het nieuwe seizoen pakt Christiaanse de zaken anders aan. “Ik ga er weer volledig tegenaan. Ik speel al twaalf jaar in een eerste elftal en wil nog graag een paar jaartjes doorgaan. Ik ben nu 29, dan zou je op je hoogtepunt moeten zijn.”

De verdediger weet inmiddels dat veel spelers de selectie van de zaterdagderdeklasser gaan verlaten. “We moeten weer aan een nieuw team bouwen.” Christiaanse verwacht niet dat VOP het verloren gegane terrein snel herovert. “Dat gaat niet lukken. Zo reëel moet je zijn of er moet nog gekke dingen op de transfermarkt gebeuren.”