Op 1 mei 1970 zag de voetbal vereniging VOP het levenslicht.

De Amersfoortse vereniging VOP is ontstaan doordat een aantal voetballers, hieronder veel werknemers van de oud-papier handel Maygron uit Amersfoort, niet meer door één deur kon met hun toenmalige vereniging. De reden voor deze breuk zat in het feit dat deze vereniging geen dispensatie wilde geven aan hun spelers om ook in de zogenaamde “Zomeravond competitie” uit te komen. Deze zomeravond competitie (bedrijven voetbal) was in die jaren zeer populair bij zowel spelers als toeschouwers, om hier toch aan mee te kunnen doen werd besloten om een nieuwe vereniging op te richten, de voetbalvereniging Voor Ons Plezier (VOP). Dus niet Voor Ons Pilsje en ook niet Vodden Oud Papier!

Enkele namen uit die beginperiode zijn onder andere, Adri Maas, Ap Meijers, Willem Hooft, Gert Achterkamp, Joop Horssius en de broers van Putten; Toon, Stan en Jan. Stan van Putten die enkele jaren later het eerste erelid van de vereniging zou worden.

Onder voorzitterschap van de heer Piet de Wal werd de club ingedeeld in de afdeling Utrecht van het zaterdagvoetbal. De eerste competitiewedstrijd was in en tegen de v.v. Laren met de voor de Amersfoorters gunstige uitslag van 14-2, jawel het staat er goed 14-2!

Onze toenmalige trainer was de heer H. Vesseling tevens een pater van Don Bosco. Hij is bij elkaar 8 á 10 jaar trainer geweest, de laatste jaren deed hij dit samen met de heer T. Berghuizen.

Het speelveld van VOP was gelegen op het terrein van Don Bosco aan de Dodeweg, op de grens van Amersfoort en Leusden. Om op dit veld te mogen voetballen was er dispensatie nodig van de voetbalbond, omdat er niet aan de vereiste afmetingen werd voldaan. De lengte kon er nog mee door maar in de breedte was er een tekort van zo’n 10 meter, een bomenrij aan weerszijden van het veld maakte het onmogelijk (kapverbod) hier iets aan te doen. Deze bomen die aan één kant van het veld niet meer dan 1 meter van de zijlijn stonden was er tijdens de wedstrijden nogal eens de oorzaak van een botsing tussen speler en boom. Zover nu bekend hebben de bomen er gelukkig niets aan overgehouden!

In het seizoen 1973-1974 kreeg VOP ook een jeugd afdeling, helaas door slecht beleid was dit van korte duur. In de jaren die volgden waren er alleen senioren elftallen te bewonderen op Don Bosco. In 1975 kreeg VOP het toenmalige hoofd veld dat in de bossen lag. Daar werd wel een kap vergunning voor verleend. Dit veld werd opgebracht door de toenmalige leden die met een platte wagen door de straten van Amerfoort reden en zo geld ophaalde voor hun club. Met dit geld en steun van de gemeente Amersfoort en steun van Don Bosco’s toenmalige paters werd het veld betaald. Tussen 1985/1990 werd de kantine dichter bij het hoofd veld geplaatst dit was een gebouw die dienst deed als slaapplaats voor de desbetreffende paters. Deze paters verhuisden naar het hoofdgebouw zodat VOP er een kantine van kon maken. Deze kantine werd door de leden van VOP ingericht.

In het seizoen 1989-1990 werd het kampioenschap in de hoofdklasse afdeling Utrecht behaald en werd er gepromoveerd naar de vierde klasse KNVB. Het was ook in het jaar 1990 dat VOP de titel Amersfoorts Voetbalkampioen binnen sleepte.

VOP had in de jaren 80/90 de beschikking over een aantal spelers die op betaald voetbal niveau actief waren geweest, te weten Henk Wery ( Nederlands elftal) Jef de Neeling en Hans Gerritse.

Medio 2001 kwam er een einde aan de periode Don Bosco. Door een gedwongen verhuizing vond VOP onderdak bij de Honk en Softbal vereniging BSC Quick. Hier werd gevoetbald op 1 veld gelegen aan de de Dorresteinse steeg. Vanuit de kantine van BSC Quick moest je 10 minuten lopen om bij het veld te arriveren, niet echt handig, maar we konden wel voetballen en VOP bleef bestaan, daar waar werd verwacht dat VOP zou ophouden te bestaan. Tot een ieders verbazing ging VOP zelfs groeien, ook startten we weer met jeugd elftallen.

VOP - Lucky Ajax 2007

Met ingang van september 2007 kreeg v.v. VOP een nieuwe locatie in Vathorst, Olympus 20, nabij de afslag Vathorst, Amersfoort Noord. Daar groeide de vereniging gestaag door. In mei 2010 bestond VOP 40 jaar en dit werd gevierd met promotie naar de 3e klasse. In november 2012 werd een, in samenwerking met de gemeente en de SRO tot stand gekomen, schitterend nieuw gebouw in gebruik genomen. Dit ter vervanging van het (gezellige) noodgebouw en de vier noodkleedkamers. Ook had VOP inmiddels de beschikking over vier velden om de ledengroei op te vangen.

2014 was een jaar waarbij met name op sportief gebied vele hoogtepunten voor de vereniging plaats vonden. Het eerste elftal bekroonde een fantastisch voetbaljaar door een historische promotie naar de 2e klasse af te dwingen door kampioen te worden in de 3e klasse. Het aantal jeugdleden groeit nog steeds en de jeugdteams komen op een steeds hoger niveau te spelen. Tevens kent de vereniging een steeds grotere aanwas van dames en meiden.

VOP Kampioen

Dieptepunten in 2014 waren het verlies van de ereleden Sjors Stuyfzand en Willem Boute sr.

Het verblijf in de 2e klasse duurde slechts één seizoen. Ondanks een goede start waarin VOP zelfs de middenmoot aantikte, zakte de ploeg naarmate het seizoen vorderde steeds verder weg met name door blessures en schorsingen. Na het seizoen werd afscheid genomen van trainer Wim de Haas die maar liefst 8(!) seizoen trainer was. Aan zijn opvolger Roger Lantinga de schone taak om VOP in de derde klasse weer bovenin mee te laten doen. Tevens kende VOP (wederom) een groeispurt waardoor er in 2015 rond de 50 teams actief waren sportpark Olympus! Het verblijf in de derde klasse duurt 2 seizoenen. Het eerste seizoen doet VOP leuk mee en eindigt het bovenin de middenmoot. Het seizoen daarop echter is een regelrechte ramp voor het eerste. Daar waar de vereniging zelf groeit, wordt het eerste geteisterd door blessures en een gebrekkige klik met de trainer, Jakob Melessen, die halverwege het seizoen vervangen wordt door interim trainer Dennis van Dijk. VOP vindt onder hem de weg naar boven nog wel enigszins, maar degradeert toch op de laatste speeldag naar de vierde klasse. Met een nieuwe trainer, Herman Verrips, wordt de JO19 jeugd ingepast en is de doelstelling om een leuk voetballend seizoen te draaien en de basis neer te leggen om de komende jaren weer omhoog te kijken. Mooi om te zien is dat het eerste jeugdlid op het complex in Vathorst, Quincy Koenen, inmiddels zijn debuut heeft gemaakt voor het eerste. Na een aantal jaren een stabiel verblijf in de subtop van de vierde klasse degradeert VOP in 2022-2023 naar de vijfde klasse. Dat het ongekend spannend was en de versterkte degredatieregeling van de KNVB een rol in speelde was wel duidelijk. VOP had een gelijk aantal punten als een nacompetieplaats voor degradatie, maar een minder doelsaldo. Met 6 punten meer had VOP nacompetitie om promotie gespeeld. Met trainer Wouter Zewuster (oud-speler VOP) wordt geprobeerd om het verblijf in de vijfde klasse tot een seizoen te beperken.