AMERSFOORT – Voor het dit jaar gepromoveerde VOP verloopt het seizoen tot nu toe niet naar wens. De nieuwkomer in de tweede klasse scoort met vijftien doelpunten uit twaalf duels te weinig en krijgt teveel treffers tegen. Met 41 tegendoelpunten hebben de Amersfoorters, nu bijna de helft van de competitie achter de rug is, zelfs de meeste goals van alle dertien clubs in 2B moeten incasseren. door Balt Gmelig

“We hebben tot nu toe te vaak met te grote cijfers verloren”, stelde VOP-doelman Dennis Spoel zaterdag na de remise (1-1) tegen Elinkwijk vast. “Dat mag na de winterstop niet meer gebeuren.” Ook zaterdag had de sluitpost geen rustige dag in het doel van VOP. “Ik heb me geen moment verveeld”, zei Spoel. “Ik heb zat te doen gehad.”

De doelman moest al snel na het eerste fluitsignaal van de Leusdense scheidsrechter Henk-Jan Westland zijn kwaliteiten tonen om een doelpunt van de Utrechters te voorkomen. Vooral de door Spoel in de zevende minuut gestopte strafschop telde. Die penalty had voor de thuisclub wel eens nadelige gevolgen kunnen hebben als de ervaren doelman niet zo scherp was geweest. “Een cruciaal moment”, vond Spoel.

“Als ploeg kan je na zo’n positief moment weer het geloof in een goed resultaat krijgen.” Daar was echter in de resterende 38 minuten van de eerste helft weinig van te zien. Voor het meeste gevaar zorgden de bezoekers. Maar ook zij moesten een uur op het eerste doelpunt wachten omdat Spoel zich weigerde over te geven. “Dennis is niet van plan om er vandaag één door te laten”, zei toeschouwer Rob Geertsma, de geblesseerde ploeggenoot van Spoel na een fraaie redding van de doelman in de 61e minuut. Maar nog geen minuut later werd Spoel wel gepasseerd. De 0-1 achterstand kon VOP in de slotfase nog wegwerken (doelpunt Terence Vliet in de 83e minuut). Natuurlijk was Spoel blij met de gelijkmaker. “Ik had echter liever gewonnen. Dat was ook mogelijk geweest.”

De remise was goed voor één punt, waardoor VOP nu dertien punten heeft verzameld. “Wij hebben 30 punten nodig om in de tweede klasse te blijven”, zei Spoel. “We kregen dat nog voor de wedstrijd tegen Elinkwijk van de trainer te horen. Wij hoeven alleen maar van de clubs in het rechterrijtje te winnen. Wat we meer pakken, zijn bonuspunten.”

Over zijn eigen prestaties is Spoel niet gauw tevreden. “Ik ben altijd kritisch op mezelf. Pas de laatste drie wedstrijden gaat het wat beter. Daarvoor had ik meer ballen moeten tegenhouden.” In zijn vierde seizoen bij VOP heeft Spoel met een grote concurrent te maken. De eerder dit jaar van Veensche Boys overgekomen Joeri Epskamp (34) staat te trappelen om de plek van Spoel onder de lat van VOP over te nemen. “Dat maakt me wel scherper dan voorheen. Ik heb ook nog geen training gemist. Die druk is lekker.”