AMERSFOORT Verrassend was het niet voor de mensen die VOP zaterdag een week geleden tegen Maarssen aan het werk zagen. In die (met 5-1 gewonnen) wedstrijd toonden de Amersfoorters al aan dat koploper CJVV een week later VOP niet moest onderschatten. BALT GMELIG

Dat besefte CJVV trainer Sijtze Wobbes als geen ander maar zijn spelers duidelijk niet. Zij werden zaterdag door VOP afgetroefd (3-1). “Bij VOP is het altijd lastig”, zei de oefenmeester na de nederlaag. “Bovendien zit VOP in een goede fase.”

In het eerste half uur leek er voor CJVV nog niets aan de hand. De ploeg zorgde op het verrassend goed bespeelbare hoofdveld van VOP voor het meeste gevaar. De eerste serieze kans voor de bezoekers was echter na een minuut of achttien niet aan Berat Avci besteed. Hij stuitte op de attent spelende doelman Dennis Spoel. Vijf minuten later was het wel raak aan dezelfde kant van het grasveld dat van de regenval in de voorgaande uren weinig te lijden had gehad. CJVV had wel twee doelpogingen nodig om de score te kunnen openen. Pim Kers zag zijn inzet op de lat belanden, waarna zijn ploeggenoot Avci op de goede plek stond om de rebound te benutten. “Die 1-0 was op dat moment verdiend”, zei Wobbes.

Meer dan enkele plaagstootjes was VOP tot dat moment niet gekomen. De achterstand was voor de thuisploeg het sein om nog meer de aanval te gaan opzoeken. CJVV doelman Arjen Nawijn had nog weinig te doen gehad toen hij tien minuten na de openingstreffer met de eerste serieuze doelpoging van VOP in de stadsderby werd geconfronteerd. De betrouwbare sluitpost, al jaren een vaste kracht in de hoofdmacht van CJVV, werd door Niels Berkhout met een kopbal onder vuur genomen. Nawijn raakte de bal nog wel aan maar onvoldoende om de gelijkmaker (1-1) te kunnen voorkomen.

De tweede helft was al snel een ander verhaal door het tweede doelpunt van VOP. Michael Kreffer, tegen Maarssen al goed voor drie doelpunten, rondde in de 51e minuut een voorzet van de weer opgebloeide routinier Mark van Houten (34) met een harde schuiver prima af. Daarmee was het leed voor CJVV nog niet voorbij. VOP liet er geen gras over groeien en sloeg tien minuten na de 2-1 voor de derde keer toe. CJVV grensrechter Fred Ploeg was zo vriendelijk om zijn vlagsignaal voor buitenspel van Van Houten in te trekken waardoor de aanvaller kon doorlopen en met een prima voorzet zijn ploeggenoot Vliet in staat stelde de voorsprong te vergroten. In de 3-1 stand kwam geen verandering meer. “Zij hebben echt als team gespeeld en terecht gewonnen”, constateerde de teleurgestelde Wobbes.

In het kamp van VOP heerste duidelijke een andere stemming. “Het vertrouwen is bij ons teruggekomen”, zei Kreffer, met acht doelpunten topscorer van VOP. “Het blijkt nu dat wij een hecht team zijn. We hebben ook minder blessures in de selectie. Onze trainer (Roger Lantinga) heeft nu genoeg keuze.” De vreugde over de winst was meteen na het laatste fluitsignaal ook in de bestuurskamer van VOP te merken. “Ik ben hardstikke trots op de jongens”, liet interim voorzitter Marcel Faas duidelijk merken.