Het is inmiddels veelvuldig in het nieuws ‘Voetbalclubs slaan met noodoproepen alarm: steeds vaker sprake van respectloos gedrag‘

In het huidige voetballandschap zien we deze toename van incidenten inderdaad terug. Pak een willekeurige regio of bekijk het nieuws en je ziet de ene gestaakte wedstrijd na de andere. Laat staan het aantal het incidenten die überhaupt het nieuws niet halen of niet gerapporteerd worden. Incidenten, gestaakte wedstrijden, vervelend of respectloos gedrag gebeurt dan ook op elk niveau, in elke klasse en geen enkele club lijkt hier een uitzondering in te zijn.

Hoe dit komt? De meerderheid is overtuigd dat corona zijn weerslag heeft op de verharding van de samenleving. Als we het terugslaan op het voetbal dan zien we in elk geval dat dit grote impact kan hebben op spelers, vrijwilligers en toeschouwers. Daarnaast gaat het gespreksonderwerp bij de koffiemachine, na een voetbalweekend, niet meer over plezier, die ene fantastische actie of doelpunt. De nadruk ligt vooral op de scheidsrechter die een verkeerde beslissing heeft gemaakt, die toeschouwer die het veld is opgestormd, toeschouwers, ouders en/of spelers die op de vuist gaan…. etc etc. Op het moment dat de focus vooral ligt op incidenten heeft dat een weerslag op alle betrokken, vrijwilligers, spelers en bestuur. Voetbal moet namelijk gaan over plezier en vooral over het mooie spelletje!

Het is dan ook ieders verantwoordelijkheid om te zorgen dat we in een volgend nieuwsbericht kunnen teruglezen dat er een afname is van incidenten in plaats van een toename.

Vanuit VOP willen we dan ook vooral de nadruk leggen op ‘Het moet juist over plezier en voetbal gaan’. Vooral omdat dit een gezamenlijke zorg is doen we dan ook een oproep aan iedereen die betrokken is om vanuit jezelf te bekijken hoe je hier een positieve bijdrage aan kan leveren. Een beter milieu begint tenslotte altijd bij jezelf.

Zie dit overigens als een algemeen bericht die vooral gericht is voor alle betrokkenen binnen het amateur voetbal. Daarnaast kan het geen kwaad om onze gedragsregels nog even door te nemen, soms helpt dit in een stukje besefvorming.

Ter illustratie, onderstaand het verzoek welke is gedaan door voetbalclub Hoogland welke we bij VOP volledig ondersteunen:

Dringend verzoek aan spelers, leiding, ouders en supporters om aan het volgende gehoor te geven:

 • hou de emoties zoveel mogelijk in de hand;
 • als het al gebeurt probeer te de-escaleren in plaats van olie op het vuur te gooien door je er inhoudelijk mee te bemoeien;
 • als het al lijkt te escaleren, spreek personen voortijdig aan op wat ze mogelijk aan het veroorzaken zijn;
  • trainers: als een speler met te veel emotie in het veld staat, wissel hem of haar dan;
  • trainers: hou vooral bankspelers in toom en spreek duidelijk met hen af dat het onacceptabel is dat zij schelden op scheidsrechters of tegenstanders of het veld inrennen als er een opstootje tussen spelers is;
  • Ouders/supporters: spreek personen op een rustige wijze aan als ze gedrag vertonen dat onacceptabel is of tot problemen kan leiden en wijs hen op de mogelijke gevolgen;
  • Trainers/leiders: meld gevallen waarvan je denkt dat die een vervolg kunnen of moeten krijgen bij de club.

Gelukkig is het aantal incidenten bij VOP zeer gering de afgelopen jaren, toch willen we jullie hierop wijzen omdat dit een heel belangrlijk onderwerp in het voetbal in Nederland is (helaas……). Wil je meer informatie hierover of wil je iets kwijt? Mail dan naar voorzitter@voetbal-vop.nl of jeugdvoorzitter@voetbal-vop.nl.

 

Het Bestuur